Ken jezelf en ga ervoor!



Carnaval is achter de rug, nu wachten ons nog de gemeenteraadsverkiezingen. Deze worden al enkele weken breeduit belicht in kranten, op radio en tv, vanuit verschillende invalshoeken. Relevante informatie? Groot-Meerssen heeft wat dat betreft genoeg in petto voor de betrokken burger, zie elders in deze Gloriette. Maar eerst het laatste deel van een verhelderend interview met minister Maria van der Hoeven.

Wat veranderingen in het onderwijs betreft, heeft de minister de voorbije jaren aardig wat voor elkaar gekregen. Belangrijke speerpunten zijn meer vrijheid, integratie (gehandicapten) en onderwijs op maat. Voor 2006 staat lumpsum op het programma: een nieuwe manier om scholen in het primaire onderwijs te bekostigen. Dit financieringsplan zal vanaf 1 augustus 2006 letterlijk te gelde worden gemaakt.

Maria van der Hoeven: "Als bestuur krijg je een grote vrijheid en verantwoordelijkheid bij de besteding van de budgetten. Het houdt dus meer autonomie in. De reacties hierop zijn verschillend, want er zijn scholen die wat meer tijd nodig hebben om een en ander goed te kunnen organiseren. Toch is dit plan overwegend positief ontvangen. Nu is het zo dat scholen aan heel wat regels en normen gebonden zijn, bepaalde kosten kunnen gedeclareerd worden en dan krijgen ze het later terug. Lumpsum betekent eigenlijk dat ze over een grote zak geld gaan beschikken die ze naar eigen goeddunken kunnen besteden. In de praktijk komt dit neer op het zelf zorgdragen voor kosten van personeel, aanschaf van materialen en dergelijke. Je zult hierdoor wel verschillen zien in hoe scholen hun geld uitgeven en waar ze hun prioriteiten leggen, ja. Belangrijk is echter ook dat de ouders weten wat er speelt, vandaar dat ik veel waarde hecht aan transparantie. Als schoolbestuur en directeur moet je namelijk helder maken wat je met het geld doet, zo moet de medezeggingsraad weten wat er gebeurt zodat de ouders niet in het donker tasten over de uitgaven. Wat men in het onderwijs erg waardeert, is dat ze de ruimte krijgen zelf invulling te geven, bijvoorbeeld als het gaat om leerlingen die extra zorg nodig hebben. En er is extra geld gekomen voor het vmbo, met name voor de praktijkscholen en het inrichten van de praktijkruimten. Ook dat wordt zeer op prijs gesteld."

Teamwork en groei
Meer vrijheid voor scholen. Dat geldt uiteraard ook voor het middelbaar onderwijs dat voor zowel de onder- als bovenbouw aan minder voorschriften gebonden is. Men kan eindelijk maatwerk bieden. "Dat betekent wel dat je als schooldirecteur of docent niet alleen kunt opereren, het werkt natuurlijk alleen vanuit teamverband en als iedereen zich ervoor inzet. Er zijn dus minder voorschriften en normen, maar er wordt een groter beroep gedaan op onderlinge samenwerking binnen een school", aldus de minister. Is het onderwijs als lerend instituut flexibel genoeg voor al deze veranderingen en heeft de minister vertrouwen in de kwaliteit van het onderwijs?

"Het is niet gemakkelijk om altijd maar met de tijd mee te groeien", zo zegt Maria van der Hoeven, "ik kan me nog herinneren dat mijn grootmoeder vroeger tegen me zei dat ik wat meer eerbied voor de ouderen moest hebben, er is wat dat betreft dus niet zoveel veranderd. En als kind breng je op jouw kindervoeten de maatschappij de school binnen, dus als de maatschappij verandert, dan zul je daar als school op in moeten spelen. Ik weet nog goed, toen ik vier jaar was, toen kwam er televisie. En op een gegeven moment kwam er schooltelevisie, een toestel per school en dat was het. Tegenwoordig heb je overal computers en leren kinderen daar al vroeg mee om te gaan. En het zijn juist de leerkrachten die daar wel eens moeite mee hebben, zo van, kun je een kind van vijf wel achter een computer zetten? Maar de kinderen van nu zijn anders, ze leren anders en wat ook belangrijk is, ze leren veel buiten school om. Vaak komt zo'n klein kind op school en dan weet hij allang hoe een computer werkt, het is namelijk niet zo dat de school het monopolie op leren heeft. Daar zal het onderwijs zelf als lerende organisatie mee om moeten gaan."

Verkiezingen Meerssen
We lichten de minister in over de op handen zijnde verkiezingsdebatten in Meerssen, waar zowel jong als oud bij betrokken worden. Vooral het debat voor kinderen, op de verkiezingsdag zelf, moedigt ze aan. "Je kunt je dan afvragen, waarom moet je een kind van acht al confronteren met politiek, maar het zijn wel de burgers van later. Het is alleen maar goed om te leren hoe de samenleving om je heen in elkaar steekt en hoe het werkt. Dat is ook een van mijn wensen voor de toekomst, dat er veel wordt geinvesteerd in het vergaren van kennis, want dat is de motor van onze samenleving!" Op de vraag of de minister misschien enkele tips heeft voor de Meerssenaar met politieke ambities is ze kort maar krachtig: "Ken jezelf, ken je eigen ambities en ga ervoor", lacht ze. Waarmee wij dit drieluik besluiten en Maria van der Hoeven hartelijk bedanken voor haar welwillende bijdrage.



Terug naar overzicht