Daarom, Parkstad Limburg

Wolfs Verlichting

De Verlichting in moderne tijden


Grootse plannen en goede ideeen zijn niet voorbehouden aan een klein percentage bevoorrechte mensen. Er worden namelijk elke dag genoeg suggesties, ontdekkingen en pogingen gedaan die kunnen leiden tot een concreet en tastbaar 'iets' in ons bestaan. Soms blijft het bij het uiten van een idee of een gedachte zonder dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Want voor de volgende stap is een flinke dosis daadkracht nodig en dán komt meestal de eerste drempel in zicht. Men kijkt ineens op tegen een enorme berg van duizelingwekkende vraagtekens die zich zonder antwoorden aandienen en het aanvankelijk enthousiasme genadeloos in de kiem smoren. Grootse plannen en goede ideeën hebben is dus eigenlijk niet zo bijzonder. Wat wel bijzonder is, is doorzetten en je plannen of ideeën daadwerkelijk gestalte geven.

Zo verging het ook Jo Wolfs toen hij in 1989 besloot een eigen bedrijf te beginnen. Hij was jaren werkzaam geweest in de verlichtingsbranche, maar wilde zijn ervaring op een andere manier benutten. Het zelfstandig ondernemerschap leek de meest voor de hand liggende vorm en aldus geschiedde. Met weinig middelen nam Jo Wolfs zijn eigen uitdaging aan en vestigde hij Wolfs Verlichting in een klein winkelpand te Kerkrade. Om de verkoop te stimuleren werd het keukentje verbouwd tot lichtstudio, waarna de opdrachten voor het maken van winkelverlichting langzaam binnendruppelden. Jo Wolfs: "Zo zijn we dus in die specifieke tak van de verlichtingsbranche beland, want er volgden meer en grotere opdrachten. We huurden in 1992 het leegstaand hoekpand erbij, richtten dat in als winkelruimte en de bestaande winkel werd omgebouwd tot een showroom voor projectverlichting. In 1995 werd de oude Citroën-garage aan de Strijthagenweg erbij gehuurd en verbouwd. Op een gegeven moment besloten we om ons alleen te richten op de groothandel." Het bedrijf groeide uit tot een begrip in de wijde omgeving, mede door de groei van het assortiment en een 24-uurs leveringsbeleid. Zodoende werd er gezocht naar een geschikte nieuwe locatie. In 1998 werd een prachtig nieuwbouwpand betrokken in het industrieterrein Euregiopark. Kantoren, showroom en een groot magazijn onder één dak, in logistiek en commercieel opzicht een meesterlijke zet.


Jo Wolfs staat inmiddels aan het hoofd van de Wolfs Groep, waarbinnen drie takken van de verlichtingssport als een afzonderlijke specialisme gelden. Wolfs Verlichting, Diwo Lighting voor de sanitaire-, meubel- en keukenbranche en tenslotte TAL Nederland waaronder de exclusieve import van design verlichtings-armaturen ressorteert. Verlichting als branche en vak lijkt soms wel een topsport. Want ook ontwikkelingen op de markt en innovatieve bewegingen in vormgeving, functionaliteit en sfeerbepalende factoren eisen een geheel andere kennis en ervaring dan enkele decennia geleden. Het tijdperk van alleen de gloeilamp en TL-buis is namelijk definitief voorbij. Jo Wolfs: "Een wezenlijke taak binnen het bedrijf is weggelegd voor onze technische adviseurs, tekenaars, lichtplanners en lichttechnische specialisten. Zeker voor de grote projecten, zoals de inrichting van kantoren, theaters, winkels, autogarages en scholencomplexen is het belangrijk dat men kan rekenen op vakkundigheid. De vormgeving en praktische toepassing van de verlichting zal op elkaar moeten worden afgestemd en dat verschilt uiteraard van project tot project, want elke opdrachtgever heeft natuurlijk een eigen filosofie, concept of visie. Verlichting heeft een groot aandeel in de uitstraling van een project en dus ook in het welslagen van wat de opdrachtgever voor ogen heeft." Met beide benen op de grond blijven staan en vooral het gezonde verstand gebruiken, is het recept waarmee Jo Wolfs zijn onderneming in de afgelopen vijftien jaar heeft weten op te bouwen. Bovendien houdt hij de ontwikkelingen van zijn bedrijf nauwgezet bij en wordt er veel aandacht besteed aan een zorgvuldig samengestelde documentatie van producten en diensten. Jo Wolfs: "Het is leuk om bij gelegenheid de eerste advertenties van indertijd te kunnen bekijken en zo bijvoorbeeld de ontwikkeling van ons logo weer voor de geest te halen. En je deed toen alles zelf, met hulp van vrienden en familie. Deze branche blijft bovendien interessant doordat het draagvlak van innovatie enerzijds om verstand van zaken, maar óók gevoel voor creativiteit vraagt."

volgende

WEAN