De moderne papegaaiKETSINGEN - Iedereen in de omgeving van Berg kent Marcella Simons en haar passie voor papegaaien. Ze heeft drie grijze roodstaarten en een Ara maracana. De vogels bewegen zich vrij in huis!

De discussie omtrent exotische vogels houdt al jaren de gemoederen bezig, zeker als ze uit louter winstbejag in de illegale dierenhandel terecht komen. Het percentage vogels dat de vangst, opslag of het transport niet overleeft is schrikbarend. Zelfs als een vogel het er levend vanaf brengt, is diens toekomst onzeker. Met name papegaaien komen er vaak zeer bekaaid vanaf. Mensen schaffen zonder enige kennis van zaken zomaar een papegaai aan en bekommeren zich verder niet om dit hoogst sociaal en intelligent wezentje. Los van het feit of het in moreel opzicht juist is, als je toch kiest voor een papegaai in huis, dan kun je het maar beter goed doen ook! De vogels die bij Marcella Simons een nieuw onderkomen vonden, worden opgevoed als 'moderne papegaai'. Wat is dat, een moderne papegaai?

Marcella: "Een papegaai is een sociaal dier die van gezelligheid houdt, ze zijn graag bij je in de buurt. Daarom zitten ze niet meer in een kooi, alleen 's nachts als ze gaan slapen. Ze hebben een mooie speelplaats in de huiskamer en gaan ook graag mee de was doen, of winkelen. Ze zijn wel gekortwiekt zodat ze niet weg kunnen vliegen of zichzelf bezeren als ze in huis rondscharrelen. Ook dit is iets dat vakkundig moet gebeuren. Verder is het een misverstand dat papegaaien het beste pinda's en zonnepitten kunnen eten. Er zijn 'pellets' verkrijgbaar, speciale papegaaienbrokjes waar alle voedingsstoffen in verwerkt zijn die ze nodig hebben. Ook vocht is belangrijk, elke dag douchen is aan te bevelen." Papegaaien kunnen net als mensen wel zo'n 80 of 90 jaar worden, zorgen dat ze een goed en gelukkig bestaan hebben is het minste dat we voor ze kunnen doen. "Met liefde en geduld is elke papegaai tam en 'modern' te maken', zegt Marcella, 'zelfs na jaren in een kooi!"


Terug naar overzicht