Genieten in de buitenluchtTONGEREN - Het mag dan nog koud zijn, als de zon schijnt en de lucht helder blauw kleurt is het ideaal voor een wandeling.

Zo ook voor de vrienden Daniel Dresen en Angel Garitacelaya die, zoals de naam doet vermoeden, uit het Spaanse Bilbao afkomstig is. Maar hij woont al heel lang in Tongeren, zo vertelt hij. De heren genieten van hun pensioen en zijn ook vooral in de zomer geregeld rondom stadspark en visvijver De Motten te vinden, samen met andere gepensioneerden die daar voor een babbeltje en gezelligheid bij elkaar komen. Op de vraag wat hen aan Tongeren stoort en bevalt zegt Daniel Dresen: "Je moet goed opletten waar je loopt, want er ligt zoveel hondenpoep, daar zouden ze strenger op moeten zijn." Verder vindt hij Tongeren wel een gezellige stad, maar gaat hij liever op reis naar andere Europese landen. "Griekenland en Turkije, daar zijn we pas geweest en onze vakantie in Turkije was toch wel een van de mooiste", glimlacht de in Lauw geboren Daniel. Ook Angel ging elk jaar naar Bilbao en vindt het in Tongeren goed wonen. "Uit eten doen we hier nooit", zo zegt hij, "daar gaan we de stad voor uit." Als hobby houdt hij zich bezig met schilderen, voornamelijk portretten en landschappen. Zo verkent Daniel zijn omgeving graag op de fiets. Of hij nog andere hobby's heeft? Angel vult het lachend voor hem in, "ja, patatten schillen voor de vrouw als hij thuiskomt", waarop Daniel van achter zijn zonnebril nog breder glimlacht. Tongeren is het mooist in de zomer. "Dan is iedereen buiten, kom je mensen tegen en maak je een praatje", knikt Angel voor hij in gedachten afdwaalt.


Actiemaand maart: Tongeren hondenpoepvrij

TONGEREN - In de maand maart besteedt de lokale politie Tongeren-Herstappe extra aandacht aan het fenomeen hondenpoep en loslopende honden.

Vooral voor wandelaars is dit goed nieuws. Zo ook voor Daniel Dresen en Angel Garitacelaya. De heren genieten van hun pensioen en zijn geregeld rondom stadspark en visvijver De Motten te vinden, samen met andere gepensioneerden die daar voor een babbeltje en gezelligheid bij elkaar komen. Voornamelijk in de zomer, maar ook in de herfst en winter maken ze graag een ommetje door de straten van de stad. Op de vraag wat hen aan Tongeren stoort, zegt Daniel Dresen: :Je moet goed opletten waar je loopt, want er ligt zoveel hondenpoep, daar zouden ze strenger op moeten zijn." Welnu, dit probleem wordt deze maand daadkrachtig aangepakt. Er zullen gerichte controles worden uitgevoerd waarbij agenten in burgerkledij worden ingezet die kijken of honden wel aan de leiband lopen en dat het baasje een hondenpoepzakje bij zich heeft en de uitwerpselen opruimt. Ook surveilleren de agenten op plaatsen die verboden zijn voor honden. Tegen inbreuken wordt een proces-verbaal opgesteld waarbij het baasje een stevige boete van 25 euro moet betalen. Afgelopen jaar werden er talloze controles uitgevoerd. Acht baasjes hadden hun hond niet aan de leiband, acht anderen konden geen hondenpoepzakje tonen. Wil je een aanklacht indienen tegen hondenpoep op straat of melding maken van overlast? Aarzel niet en contacteer de Lokale Politie.

Terug naar overzicht