Minister Maria van der Hoeven in Meerssen



MEERSSEN - Het was een koude, maar zonnige zaterdagochtend. Het Proosdijpark lag er verlaten bij en schitterde in al haar eenzaamheid. Het zonlicht kraakte de ijslaag op de vijver, de basiliek torende trots op de achtergrond terwijl de Gloriette zich op een (elektrisch) verwarmde ontvangst voorbereidde.

Het prachtig gerestaureerd gebouwtje de Gloriette doet normaliter dienst als locatie voor huwelijksaangelegenheden, want waar wordt het jawoord eigenlijk mooier omlijst dan in deze romantische en majestueuze omgeving? Het sfeervolle theehuisje opent haar deuren nu echter niet voor een koppel dat elkaar eeuwige steun en trouw belooft. En met zekerheid durven we het niet beweren, maar de kans is reeel dat er voor het eerst in de geschiedenis van de Gloriette een minister op bezoek komt!

Nieuwkomer en vrouw
Maria van der Hoeven is sinds juli 2002 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Haar politieke loopbaan begon in 1974, toen ze als gemeenteraadslid in Maastricht in meerdere opzichten een pioniersrol vervulde. Ze was een nieuwkomer en een vrouw. In deze geemancipeerde tijden zou dat niet meer zo opmerkelijk moeten zijn, ware het niet dat het aantal leidinggevende vrouwen in het bedrijfsleven en de politiek in verhouding nog altijd minder is dan je zou verwachten of hopen. "Voor vrouwen geldt nog steeds de overweging hoe ze een en ander met het gezinsleven of de kinderen kunnen combineren, terwijl de meeste mannen dit niet meenemen in hun beslissingen of keuzes. Als ik de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen bekijk, zie ik dat er zich nog weinig vrouwen verkiesbaar stellen. Dat is jammer, want het maakt de beleving in de politiek completer als er meer vrouwen actief zijn", aldus de minister. We zijn pas enkele minuten in gesprek, maar haar heldere en daadkrachtige toonzetting mist geen enkel doel. Fotograaf Humphrey van 't Hul kwijt zich geruisloos van zijn eigen taak om de bewindsvrouw charmant op een gevoelige digitale plaat vast te leggen. Het verwarmingskacheltje in het theehuisje zoemt op volle kracht om de winterse kou enigszins het hoofd te bieden, geholpen door de zon die haar warmte welwillend aan de glazen ramen van de Gloriette toevertrouwt.

De prille jeugd
De minister is in Meerssen geboren, op de Bunderstraat. "Het nummer weet ik niet meer, maar als je op de Montfortlaan naar boven loopt, dan loop je tegenwoordig tegen een friture aan. Daar was vroeger De Gruyter en op die bovenwoning, op de mansarde, ben ik geboren. We hebben een paar jaar in Meerssen gewoond en verhuisden naar Maastricht, maar we gingen wel vaak bij mijn grootouders op vakantie, zoals ik het me herinner. Wat me uit die tijd vooral is bijgebleven zijn de herinneringen aan mijn wandelingen met opa over de hei. En het moet in augustus zijn geweest, want we kwamen dan terug met bramen, "brommelen", waar mijn grootmoeder dan zelf jam van maakte. Dat zijn dingen, -ik zal een jaar of vier, vijf zijn geweest- die vergeet je niet. De Gloriette stond er toen ook, maar je kon er niet in. Het hele park was min of meer afgesloten en voor ons kinderen had dat iets heel geheimzinnigs, zo'n groot hek eromheen. Maar er is enorm veel veranderd. Het Patronaatsgebouw op de Bunderstraat is weg, er is nieuwbouw voor in de plaats gekomen. Je ziet ook hier (wijst richting spoor), dat het allemaal een stuk rustiger is geworden." Meerssen bleef gedurende haar hele jeugd wel bekend terrein, ondanks de verhuizing naar Maastricht. "Toen mijn opa overleed kwam mijn grootmoeder bij ons in huis, ik was toen een jaar of tien, dus toen kwam ik niet meer zo vaak in Meerssen. Later is mijn grootmoeder echter teruggegaan naar Meerssen en in Beukeloord gaan wonen, dus toen kwam ik er wel weer geregeld." Maria van der Hoeven woont nog steeds in Maastricht en komt elke vrijdag naar het zuiden, neemt dan ook letterlijk afstand van Den Haag. Uiteraard zijn wij zeer verheugd dat ze deze zaterdagochtend even de tijd nam om naar Meerssen te komen! Met dank aan de Gemeente Meerssen voor het ter beschikking stellen van de Gloriette.

lees verder, deel II

Terug naar overzicht