© 2023 Gina Vodegel

 

JekerJazz: een mooi stukje Maastrichtse "folklore"

 

Het klinkt gewoon lekker. JekerJazz. En na zoveel jaar muziek in de stad, weet iedereen ook dat het altijd gewoon jekerjazz is geweest. Zelfs al droeg het een tijdje een andere naam. Ik ben in 2010 gaan helpen, toen het geliefde kroegenfestival verloren dreigde te gaan.

Het werd een geslaagde herintroductie van de naam JekerJazz en een leerzame ervaring bovendien. De kers op de taart kwam in 2011 toen Benoît Hameleers, Giel Coenen en ik Stichting JekerJazz Maastricht oprichtten na het debuut van een zomereditie. Omdat JekerJazz ooit in het Jekerkwartier was begonnen, opperde ik het idee om naast het grote stadsfestival ook nog een kleinschalig evenement in het Jekerkwartier te organiseren. Maar dan in de zomer. Muziek op terrassen en pleintjes, zoals in Luik en andere steden. Toevallig werden we vanuit de gemeente benaderd voor samenwerking tijdens de Week van de Amateurkunst. Alles viel mooi op zijn plek. En Giel Coenen wilde altijd al iets met kunst doen in het Jekerkwartier! Zo kreeg JekerJazz ART LIVE elk jaar meer vorm, meer kleur en behoort het nu al tot een van de leukste zomerfestivals in de stad Maastricht!

Het jaar 2015 was het eerste lustrumjaar van de stichting en we mochten terugblikken op leuke festivals terwijl de stad Maastricht aan allerlei veranderingen onderhevig is. Voor mij tijd om me op andere zaken te richten, dus ik nam afscheid als bestuurslid. In 2018 hielp ik achter de schermen toch weer mee en in 2019 trad ik weer toe tot het bestuur tot de zomer van 2022.

JekerJazz betekent vooral plezier en gezelligheid, met lachende gezichten en een onbekommerd genieten. Gewoon gewoon, vanuit gevoel en het hart.